Huinink ICT -Zeeland

Ernstig lek in oudere Windows versies

Updaten is ontzettend belangrijk. Via onze site en socialmediakanalen besteden we er regelmatig aandacht aan. En niet voor niets. Microsoft waarschuwt voor een ernstig lek in oudere Windows versies.

Het lek heeft de naam Dubbed BlueKeep en staat geregistreerd als CVE-2019-0708. Dubbed BlueKeep en is van toepassing op de volgende versies van Windows:

– XP
– Windows 2003
– Windows 7
– Windows Server 2008
– Windows Server 2008 R2

Helaas blijken er nog bijna 1 miljoen systemen niet geüpdatet te zijn.

Nog risicovoller dan WannaCry

Als het lek wordt misbruikt, kan een hacker enorme schade aanrichten. Nog veel meer dan we bijvoorbeeld met het WannaCry hebben meegemaakt. Het virus kan, net zoals het WannyCry-virus heel eenvoudig worden verspreid naar onbeschermde systemen. Kwaadwillenden kunnen een willekeurige code uitvoeren en zo de volledige controle van een computer overnemen.

In kwetsbare systemen waarbij een Network Level Authentication (NLA) is ingeschakeld, kan een virus zich niet verspreiden, mits de hacker over de inloggegevens beschikt. Systemen zijn nóg kwetsbaarder als een hacker met een inlog toegang heeft tot een computer. Microsoft adviseert ook de TCP-poort 3389 te blokkeren. Verder geeft Microsoft aan dat er nog geen concrete aanvallen op het lek zijn. De kans is echter enorm dat misbruik al volop plaatsvindt.

Honeypot

Met het inzetten van een honeypot kunt u hackers op heterdaad betrappen. Zo’n honeypot doet bijvoorbeeld net alsof deze een onschuldige server of apparaat in uw netwerk is. Digitale dieven komen erop af als bijen op honing. De honeypot houdt de hacker een tijdje aan de praat, om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Met deze informatie kan een systeembeheerder binnen korte tijd de hacker weren, het lek dichten en eventuele juridische stappen nemen. Een veilig idee! De honeypot van Huinink is eenvoudig in gebruik. Zo kunt u trends tussen aanvallen analyseren en met deze inzichten uw cybersecurity optimaliseren. Natuurlijk doen wij dat ook graag voor u.

Meer weten over veilig internetten?

Wilt u weten meer weten over veilig internetten? Of bent u nieuwsgierig wie het op uw netwerk heeft gemunt? Wij kunnen (tijdelijk) een honeypot plaatsen om meer inzicht te krijgen in de risico’s. Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag over de mogelijkheden om uw netwerk te beveiligen. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@huinink.nl of 0111 – 67 62 62.